14.09.2015

PEYNİR ALTI SUYU

Peynir altı suyu içerdiği protein ve mineraller nedeniyle çok faydalı. Bu  besleyici suyu elde etmek için önce peynir yapmamız gerekiyor. Evde peynir yapmak çok kolay. Tabii peynirden çok peynir altı suyumuz oluyor. O yüzden nasıl kullandığımı paylaşmak istedim. Biz peyniri çok fazla tüketiyoruz o yüzden evde yaparak bu ihtiyacımızı karşılamam mümkün değil. Ama kızım için hem hazır aldığımız peyniri, hem de kendi yaptığım loru kullanıyorum. Peynir altı suyunu ise tüm aile tüketiyoruz.

Aslında ilk peynirimi yaptığımda amacım peynir yapmak değildi. Süt alıp, yoğurt yapmaya yeni başladığım zamanlardı. Sütü dışarda bekletmişim, kaynatırken kesildi. Ben de hemen atmak istemedim, bundan bir şey olur herhalde diye düşünüp annemi aradım. Oluyormuş gerçekten iyi ki dökmemişim. Annem lor yaparsın dedi. Kesilen süte limon sıkınca lor oluyormuş. Limonu sıkınca topak topak oldu. Topaklarımı topladım, suyunu süzüp, üstüne ağırlık koyup beklettim, çok güzel peynirim, bol miktarda peynir altı suyum oldu. Peynir altı suyunu da çorbada kullandım. Oldukça ekşi bir şehriye çorbası yaptım. Ekşiyi çok sevdiğim için o da ziyan olmadı afiyetle yedik.

Evde Lor Tarifi:

1 lt. süte kaynadıktan sonra yarım limon sıkıyoruz. Bir süre sonra topaklanmaya başlıyor. 10 dk. kadar kaynadıktan sonra suyunu bir kaba süzüp bir kase kadar lor elde ediyoruz. 

Lor çabuk bozulduğu için buzdolabı poşetine koyup dondurucuda saklıyorum. Her sabah bir parça alıp kızımın yumurtalı kahvaltısına karıştırıyorum. http://mavinot.blogspot.com.tr/2015/07/bebek-kahvaltilari.html

Kaynadıktan sonra suyunu bir tülbentte süzüp, üzerine ağırlık koyarak da bekletebilirsiniz. Ağırlık koymadan yapınca parça parça oluyor. O zaman da dondurucudan çıkarıp her gün az bir miktar almak daha kolay oluyor. Benim için bu şekilde kullanmak daha pratik olduğu için süzgeç ile süzüp, sıkıştırmadan, dondurucuya koyuyorum.
    
Peynir Altı Suyunun Kullanımı:

Lor gibi peynir altı suyu da çabuk bozulan bir besin. O yüzden kağıt bardaklara koyup donduruyorum.

Çorbalarda kullanıyorum. Bir bardak ilave edildiğinde çok güzel ekşimsi bir tat veriyor.

Hamur işi yaparken su yerine kullanıyorum. Yumuşak olmasını sağlıyor.

Nohut, fasulye, mercimek gibi baklagillerin içine ilave edildiğini yeni öğrendim. Bunu da denemeyi düşünüyorum.

Afiyet olsun..










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder