21.05.2015

KOLİK BEBEK İÇİN ÇÖZÜMLER

KOLİK BEBEK İÇİN ÇÖZÜMLER


Kolik bebeklerde her gün belli saatlerde tekrar eden ağlama krizleri olarak tarif ediliyor. Bu ağlamaların nedeni kesin olarak bilinmiyor. Anne-baba ve bebek arasındaki alışma dönemi, bebeğin dünyaya uyum sağlamaya çalışması, inek sütü alerjisi, bebeğin aşırı gazlı oluşu, barsak hormonlarının etkisi gibi nedenlere bağlı olabiliyor. 

Genellikle 2-3 haftalıkken başlıyor, 6 hafta civarında artıyor, 3 aydan sonra düzeliyor. Biz de bu sorunu yaşadık gerçekten çok yorucu ve üzücüydü. İlk günlerde koliği gaz sancısı olarak bildiğim ve kızım pek gaz sorunu yaşamadığı için kolik olduğunu anlamadım. Kolik sıkıntımızın başlaması kızımın hastanede sarılık için fototerapi gördüğü dönemde başladı. Bu tedavide uyuduktan sonra gözlerine hastanenin verdiği bandı takıp ışık altında yatırıyorduk. Ağlamasının nedeni banttan rahatsız olması sanmıştık. Ama hastaneden ayrıldıktan sonra ağlama krizleri devam etti.

Ağlarken asla emmiyordu, biberonu daha kolay kabul ediyordu. Biberona alışıp emmeyi bırakacak diye üzülüyordum ama o sırada en uygun çözümü arıyor insan, neyse ki biberonu seçip beni reddetme gibi bir durum olmadı.

Sakinleşmesi için sürekli kucağımızda gezdirip sallıyorduk, maalesef pek işe yaramıyordu. Bir süre sonra ağlamaların her akşamüstü başladığını ve biz ne yaparsak yapalım kendiliğinden bittiğini fark ettik. Artık akşam saat 6 ve 9 arası kesintisiz ağlamalarımız vardı. Bu sıkıntının kolik olduğunu, zamanla geçeceğini ve bebeğe bir zararının olmadığını öğrenince durumu kabullendik ve kendi çözümlerimizi aradık. 

Kolik için 7 öneri: 
  1. Aç olmadığından emin olabilmek için ağlama saatimiz başlamadan önce emziriyordum. Böylece açlıktan ağlamadığını biliyorduk. 
  2. Hep kucağımızdaydı. Hafifçe sallayarak gezdiriyorduk. Bu sırada konuşmak, ninni söylemek işe yarıyordu. 
  3. Banyo yaptırıyorduk ama sadece banyo sırasında mutluydu, daha giyinirken tekrar ağlamaya başlıyordu. 
  4. Masaj yapmak kollarını, sırtını, karnını, bacaklarını yumuşak hareketlerle ovmak bir süre rahatlama sağlıyordu. 
  5. Özellikle akşamüstü saatlerinde rutinimizi bozmamaya çalışıyorduk. Bu saatlerdeki gezme tozmalarımızı kaldırdık. Kızımızı rahat ettirmeye çalıştık, yorulduğumuzda annemler yardıma yetişti. Bu sırada yalnız olmamak çok önemli çünkü rahat olmaya çalışsak bile insan strese giriyor ve bunu bebeğe yansıtmamak gerek. 
  6. Kolumda veya dizimde karnının üstüne yatırıp sırtını ovalıyordum, bu pozisyonda rahatlatıyordu. Hatta kolumda yüzükoyun yatarken uyumuşluğu var. 
  7. Bizi en çok rahatlatan yöntem bu yaptıklarımıza saç kurutma makinesinin sesini eklemek oldu. Bu gibi seslerin anne karnını hatırlattığı için kolik bebeklere iyi geldiğini hep duyardım ama işe yarayacağına pek ihtimal vermedim ve sonuca çok şaşırdım. Kızımız kurutma makinesinin sesinde huzur buldu, rahatladı, uyudu. Kurutma makinesini çalıştırmak evi çok ısıttığı için sesini kaydedip onu dinletmeye başladık. Hoparlörlü bir mp3 çalarımız vardı onu kullandık daha sonra ninniler de ekledik. Şehir dışına çıktığımızda yanımızda götürdük, uyuduğu zaman sesini kısıp bir süre daha dinletmeye devam ettik. Bu ses kurtarıcımız oldu. 

Ayrıca Siz sırtüstü yatarken bebeğinizi yüzüstü üzerinize yatırmak Araba ile gezdirmek gibi yöntemleri denemedim ama işe yaradığını duydum. 

2. ayın sonlarına doğru ağlama krizlerimiz atlamaya başladı, artık her gün ağlamıyordu. Saatleri azalmaya başladı 6 da değil daha geç başlamaya ve 9 dan önce bitmeye başladı. Günden güne azaldı ve nihayet 3 ay sonunda ağlama krizlerinden kurtulduk. 

 Sizin kolikle ilgili sıkıntılarınız ya da çözümleriniz varsa buradan paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder